دانستنی هایی در مورد چاپار در ایران

دانستنی هایی در مورد چاپار در ایران

چاپار چیست؟

چاپار کلمه ای است که اساساً ریشه ای ترکی دارند، معنی لغوی این کلمه دویدن، چهار نعل رفتن اسب، شتاب کردن، دوانیدن، و در اصلاح به معنی پیک، قاصدک و یا نامه بر می‌باشد.به طور کامل‌تر می توان گفت  به کسی که آمادگی برای بردن نامه را داشت و در چاپارخانه سکونت داشت چاپار گفته می شود. و در لغت نامه دهخدا به معنی قاصد، نامه بر، پست، پیک گفته می شود.

دانستنی هایی در مورد چاپار در ایران

چاپار چیست؟

در گذشته چه وظایفی بر دوش چاپار بود؟

آیا می دانید چاپار در ایران چه وظایفی را بر عهده داشت؟ در زمان قرن اولیه جهان اسلام قبل از حکومت مغولان در کشور ایران، ارتباط بین حکومت و ولایت‌ها، رویدادهای مهم سیاسی، ارسال نامه ها و پیامها، حمل و نقل محصولات دولتی، حمل و نقل کالاهای خصوصی، رساندن مأموران دولتی و فرمان های حکومتی و کارهای پستی با این روش انجام می شد. در زمان دولت مغول  و مانند دولت‌های جلایریان، تیموریان، آق قوینلوها و قاجاریه  با اسم اولاغ خوانده می شد. و در زمان ایلخانان، شاهزادگان، امرا و سرداران و منصبان دولتی را ایلچیان مخصوصی داشتند. طبق قانون که در زمان غازان تعیین شده بود هر یک از این ها وظیفه داشت که چیزی حدود ۳۰  فرسخ را بپیماید و الاغ بعدی وظیفه داشت ادامه مأموریت را بدهد. در آن زمان اگر به موقع به مأموریت خود می‌رسیدند به آن‌ها نشان خوب می‌دادند در غیر این صورت اگر به موقع نمی‌رسیدند علامت خوبی به آن‌ها نمی دادند.

ویژگی های چاپار در عصر کنونی

امروزه اکثر شهرهای ایران شرکت‌های را راه اندازی کرده اند. اکثر شرکت‌های چاپار دارای ناوگان های اختصاصی قابل رهگیری می باشند که این ناوگان ها از ۴۲ دستگاه خودرویی مجهز می باشد تا محصولات را با کمترین خسارت به مقصدهای مورد نظر ارسال کنند. تمام خودروها حتی وانت بارها و کامیون ها مجهز به دستگاه های پیشرفته الکترونیکی هستند. اکثر این شرکت‌های چاپار باکیفیت ترین بسته بندی ها را دارند مثلاً از انواع نایلون های حبابدار و یا بالشتک های هوا و یا از پاکت های حبابدار مقامی که در برابر هرگونه ضربه و رطوبت مقام باشد حتی از بسته های چوبی هم برای ارسال کالاها از طریق هوایی که وزن بالایی داشته باشند استفاده خواهند کرد.

مشخصه های کامل چاپار در عصر کنونی

به راحتی می توان ادعا کرد که بیشتر از ۱۰۰ شهر در کشور عزیزمان ایران تحت پوشش مستقیم این شرکت‌های چاپار قرار گرفته اند. اما آنچه که مبرهن است این می باشد که این شرکت‌های اجازه ندارند کالاهایی که فاقد برگه سبز گمرکی، کالاهایی که مجوزهای خوراکی و بهداشتی را ندارند و همچنین کالاهایی که خطرناک هستند را حمل کنند. و معیار و اساس محاسبه هزینه های این شرکت‌ها بر اساس وزن محصول می باشد، حتی می تواند بر اساس تعداد و نوع محصول ارسالی راه حلی مناسبی برای حساب کردن تعرفه آن تعیین کند. و در طول روز می تواند تمام خدمات خود را برای مشتریان عزیز ارائه کند البته در روزهای شنبه تا چهارشنبه تا ساعت ۱۲ و در روزهای پنج شنبه تا ساعت ۱۱ ارسال سفارش ها را انجام داده و تمامی محصولات را بیمه خواهند کرد. و برای اینکه مشتریان عزیز از وضعیت بسته های خود آگاهی داشته باشند می تواند کد ۱۴ رقمی که همان شماره بارنامه می باشد در قسمت کد رهگیری از وضعیت بسته های ارسالی خود باخبر شوند. 

1 دیدگاه برای “دانستنی هایی در مورد چاپار در ایران

  1. تینا گفته:

    باورم نمیشه که از این اسم و شهرت این کلمه استفاده کردید و توی این توضیحات اشاره ای به اینکه منشا چاپار و به طور کلی پست ایران باستان بوده استفاده ای نکردید.جهان اسلام الان چه ربطی داشت به کل این جمله؟ اگه مقاله ای درباره ی کشف آتش هم بنویسید،مینویسید “سال ها قبل از شروع اسلام…”
    جمع کنید مسخره بازیاتونو!یا از اسامی ایرانی و افتخارات ایرانی استفاده نکنید یا با این نوشته های مزخرف خرابش نکنید حداقل.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *