فهرست مطالب
- چاپار چیست؟
- وظایف چاپار در گذشته
- تحولات چاپارخانه به سیستم پستی مدرن
- بستهبندی حرفهای
- مشخصات کامل خدمات چاپار مدرن
- محاسبه هزینهها و ساعات کاری
چاپار چیست؟
چاپار کلمهای است به معنی دویدن، چهار نعل رفتن اسب، شتاب کردن، دوانیدن، و در اصطلاح به معنی پیک، قاصدک و یا نامهبر. به طور کاملتر میتوان گفت به کسی که آمادگی برای بردن نامه را داشت و در چاپارخانه سکونت داشت، چاپار گفته میشود. در لغتنامه دهخدا نیز این کلمه به معنی قاصد، نامهبر، پست، پیک آمده است.
وظایف چاپار در گذشته
سیستم چاپار در ایران و یکی از قدیمیترین شیوههای ارتباطی در جهان محسوب میشد. این سیستم در دوران هخامنشیان به شکلی سازمانیافته و منظم به کار گرفته شد. در این دوران، شبکهای از چاپارخانهها در سرتاسر امپراتوری پهناور ایران ساخته شده بود که امکان ارسال پیامها و فرمانهای حکومتی را با سرعت و دقت فراهم میکرد. هخامنشیان از اسبهای تندرو و مسیرهای مشخص برای انتقال نامهها استفاده میکردند. هرودوت، تاریخنگار مشهور یونانی، در وصف این سیستم گفته است: “هیچ چیزی در جهان سریعتر از چاپارهای ایرانی نیست.” این شبکه کارآمد تا مدتها الهامبخش سیستمهای ارتباطی سایر تمدنها بود.
در قرون اولیه جهان اسلام و قبل از حکومت مغولان در ایران، ارتباط بین حکومت و ولایتها، رویدادهای مهم سیاسی، ارسال نامهها و پیامها، حمل و نقل محصولات دولتی، حمل و نقل کالاهای خصوصی، رساندن مأموران دولتی و فرمانهای حکومتی و امور پستی با این روش انجام میشد.
در زمان دولت مغول و در حکومتهایی مانند جلالیان، تیموریان، آققویونلوها و قاجاریه، این سیستم “اولاغ” نامیده میشد. همچنین ایلخانان، شاهزادگان، امرا، سرداران و منصبان دولتی از ایلچیان مخصوصی برای ارسال پیامها و مأموریتها استفاده میکردند. طبق قانونی که در زمان غازان تعیین شده بود، هر چاپار وظیفه داشت مسافتی حدود 30 فرسخ را بپیماید و ماموریت را به نفر بعد انتقال دهد.
امروزه اکثر شهرهای ایران دارای شرکتهایی هستند که خدمات پستی مشابه چاپارخانههای گذشته را ارائه میدهند. این شرکتها دارای ناوگانهای اختصاصی قابل رهگیری هستند که از 42 دستگاه خودروی مجهز تشکیل شدهاند. هدف این شرکتها ارسال محصولات با کمترین خسارت به مقصدهای مورد نظر است. تمامی خودروها، از وانتبارها گرفته تا کامیونها، به دستگاههای پیشرفته الکترونیکی مجهز هستند.
بستهبندی حرفهای
این شرکتها از باکیفیتترین بستهبندیها استفاده میکنند. مثلاً از انواع نایلونهای حبابدار، بالشتکهای هوا، پاکتهای حبابدار مقاوم در برابر ضربه و رطوبت و حتی بستههای چوبی برای ارسال کالاهای سنگین از طریق هوایی بهره میبرند.
مشخصات کامل خدمات چاپار مدرن
بیش از 100 شهر در ایران تحت پوشش مستقیم این شرکتهای چاپار قرار گرفتهاند. اما این شرکتها اجازه حمل کالاهایی که فاقد برگه سبز گمرکی، مجوزهای خوراکی و بهداشتی یا کالاهای خطرناک هستند را ندارند. این شرکت در ایران خدمات بسیاری را ارائه میدهد. برای اطلاع از خدمات کامل شرکت چاپار، مقاله “خدمات شرکت حمل و نقل چاپار” را بخوانید.
محاسبه هزینهها و ساعات کاری
هزینه خدمات این شرکتها بر اساس وزن محصول محاسبه میشود و ممکن است بسته به تعداد و نوع محصول تعرفه متفاوتی تعیین شود. خدمات این شرکتها در طول روز ارائه میشود و سفارشها در روزهای شنبه تا چهارشنبه تا ساعت 12 و در روزهای پنجشنبه تا ساعت 11 ارسال میشوند. تمامی محصولات ارسالشده بیمه میشوند. برای اطلاع از وضعیت بستههای ارسالی، مشتریان میتوانند با استفاده از کد 14 رقمی بارنامه در بخش رهگیری، وضعیت بسته خود را بررسی کنند. همچنین میتوانید وضعیت تمامی مرسولههای خود را در پلتفرم پستکس نیز بررسی کنید.
باورم نمیشه که از این اسم و شهرت این کلمه استفاده کردید و توی این توضیحات اشاره ای به اینکه منشا چاپار و به طور کلی پست ایران باستان بوده استفاده ای نکردید.جهان اسلام الان چه ربطی داشت به کل این جمله؟ اگه مقاله ای درباره ی کشف آتش هم بنویسید،مینویسید “سال ها قبل از شروع اسلام…”
جمع کنید مسخره بازیاتونو!یا از اسامی ایرانی و افتخارات ایرانی استفاده نکنید یا با این نوشته های مزخرف خرابش نکنید حداقل.